pondělí 21. ledna 2008

Pizza delivery for...

Jedním z mých koníčků je (k velké radosti spolubydlících) vaření. Hrozně ráda jím, a tak mě baví i vymýšlet a nakupovat dobroty na vaření. Na druhou stranu u žádné činnosti nevydržím déle než hodinu, a tak i u plotny jsem většinou za 30 minut hotová. A většinou se to dá i jíst.

Moje maminka i moje babička mají úhledný kroužkový pořadač a v něm ručně, strojově i počítačově psané recepty řazené podle abecedy a opatlané zbytky omáček, krémů, polívek a těsta na vánoční cukroví. Vždycky pro mě měly své kouzlo byly až rituálně spojené s kuchyní a vařením vůbec. Své recepty jsem měla až dotěď pouze v hlavě - a z ní se mi čím dál víc věcí vytrácí. Proto si je odteď budu svědomitě zapisovat a třídit tady, pěkně na veřejnosti.

Takže recept číslo jedna: Pizza

Přestože máme na Teonas pořát v pohotovosti mraženou Kaufland pizzu a jsme častými zákazníky roznosu z pizzerie West, nejraděj mám tu vlastnoručně zadělanou a upečenou podle vlastního osvědčeného receptu. Inspirována tak diskuzí v klubu Vaření na Lapiduchu, nemůžu se nepodělit.

Potřebujeme: 1 kg hladké mouky, 1 kostičku droždí, 600 ml vlažné vody, kávovou lžičku soli, velkou zadělávací mísu

Do mísy nasypu všechnu mouku, přidám sůl, rozdělaný kvásek a nakonec vodu. Míchám dokud není těsto jedna velká homogenní hrouda. Pak přykryju utěrkou a nechám kynout. Po pěti hodinách rozdělím těsto na čtyři úhledné bochánky a nechám kynout další hodinu.

Těsto je základ. Když bochánky hezky vykynou, roztáhnu je v ruce na požadovanou tloušťku a velikost a na plechu potom obložím podle chuti. Mezi nejoblíbenější u nás doma patří:

Sýrová: rajčatová omáčka, eidam, niva, oregano
Obyčejná: rajčatová omáčka, mozzarella, bazalka
Tuňáková: rajčatová omáčka, eidam, cibule, tuňák, oregano
Šunková: rajčatová omáčka, eidam, šunka, oregano

Troubu rozpálit naplno a péct 6 - 8 minut na oba peky.

Enjoy

4 komentáře:

danialexi řekl(a)...

Jsem z popisu toho receptu dostala chuť na pizzu:-)

Jarmom řekl(a)...

Znám ještě jedno zrychlení: těsto s ekoupí v prášku. A navíc nemusí kynout! 8)

barevna řekl(a)...

Jarmome Jarmome, to už rovnu můžu koupit pizzu celou mraženou - to je nejrychlejší. Ale těsto z pyle se s domácím nedá srovnat... A to jinak nejsem odpůrcem pytlíků (brkaše, perník, omáčky...)

Jarmom řekl(a)...

Naopak, těsto z pytlíku se dá srovnat s domácím úplně klidně, tvrdím já! 8)