čtvrtek 19. dubna 2012

Elder Sign

Nedávno jsem oslavila 29. narozeniny. A když slavíte v čajovně plné deskovkářů, je docela velká šance, že dostanete deskovku. Letos jsem tedy dostala i nový počítač, ze kterého tento post píšu a těhotenské tričko s ultrazvukem vetřelce, které mám na sobě, ale Elder Sign byl určitě největším překvapením a zatím vypadá, že nebude jen zahálet v bedně.

Supvise, supvise, další kooperačka!

Příběh Elder Signu se odehrává v muzeu, kde parta dobrodruhů sbírá stopy, pátrá v archivech a provádí rituály, aby zabránila příchodu potvor z jiných světů. Při každé hře si vybíráte z množství různých postav a losujete i z několika různých nepřátel. Elder Sign je tedy hodně variabilní a pokaždé musíte zvolit trochu jinou taktiku, dávat pozor na jiné věci.


Zahrát si může 1 až 8 hráčů. My jsme zatím zkoušeli 2, 3 a 4 - při všech těchto počtech má hra spád a odehráli jsme vždy za dobu něco pod hodinu. Hráči navíc smí používat většinu schopností a předmětů pouze ve svém tahu, takže není třeba se stoprocentně soustředit na každého spoluhráče a kombinovat několik tahů dopředu. Možná i proto, že největší roli hraje hod kostkami a výsledek je tedy vždy nejistý.

Princip hry a pravidla jsou poměrně jednoduše k pochopení, obrázky jsou krásně říznuté steampunkem a popisky na kartách, lokacích i monstrech jsou temné a strašidelné. Prolomí se podlaha a objeví se masa chapadel, v jiné místnosti překvapíte potvoru, která si pochutnává na zbytcích mrtvoly vašeho kolegy a z ničeho nic se otevře vstup do další dimenze... no prostě žůžo dobrodrůžo!


Mezi drobnější chybky patří např. nejasná přiložená pravidla (vysvětlená, pozměněná a doledatelná až ve FAQ na netu). Dalším nedostatkem je podobně jako v Conquestu absence neprůhledného pytlíku, ze kterého je třeba losovat monstra. Ale na DODO hry (Dodělej Doma) už jsem zvyklá a krabice je dostatečně prostorná, takže bude stačit filc, bavlnka a jehla a problem solved!

BoardGame Geek

Žádné komentáře: